De reis

Staalkunstenaar Bart Somers en filmmaker Bert Geeraets vertrekken dit voorjaar in een Lada Niva naar Mongolië. Precies 25 jaar nadat zij met een oude vrachtwagen van Nederland naar Nepal reisden, is het weer tijd voor een roadtrip. Met het project steelxpress beginnen de twee een nieuw avontuur, waarbij ze met een groot stalen paard naar Ulaanbaatar rijden.

Terwijl de vluchtelingenstroom van Oost naar West trekt, kiezen Geeraets en Somers de omgekeerde richting. Via de oude zijderoute reizen zij naar Ulaanbaatar in Mongolië. Met het stalen paard en de iconische oude Lada hopen zij de aandacht van de lokale bevolking te trekken. Op die manier laten zij zich verrassen door de ontmoetingen en verhalen die hun pad zullen kruisen.

Een kunstenaar reist met zijn grote stalen paard naar Mongolië. Wat drijft hem hier toe. De kleurrijke ontmoetingen in de oneindige landschappen laten jou zo maar wegdromen naar een lege agenda en vrijheid.

“Biye Dasaan” betekent onafhankelijk in het Mongools. Staalkunstenaar Bart Somers en meereizend cineast Bert Geeraets hebben een independent film gemaakt over een reis naar een onafhankelijk land: Mongolië. Anno 2016 leven daar nog 1 miljoen nomaden met hun vee en paarden op de steppen.

Een prachtig intiem beeld van een Kazakh familie in Omsk. Daarna rijdt de steelXpress de oneindige vlakten van Mongolië binnen.

Op de reis naar het oosten varen wij over de Kaspische zee en rijden vervolgens over de onmetelijke vlakten van Kazachstan

In oost Turkije beginnen de ontmoetingen zoals wij die hadden voorgesteld: ongebreideld enthousiasme en nieuwsgierigheid levert prachtige beelden op.

De Duitse politie had ook veel interesse in ons paard,
(en er was nog wat anders 🙂

Naamloos-2Het eerste bivak in Duitsland tussen het bloeiende koolzaad is zó sereen.