Bert & Bart

Bert Geeraets: cameraman voor de ‘ik ben er zelf bij ervaring’

Bert Geeraets is al 25 jaar cameraman en filmmaker. In de jaren ’90 ging hij mee met meerdere bergexpedities naar de K2 in Pakistan naar de geografische Noordpool en diverse expedities in Afrika en Azië. Daarna produceerde hij 15 jaar lang diverse commerciële en non-commerciële producties en werkte hij als freelance cameraman voor diverse omroepen en producenten.

(Volkskrant K2 ’95, Rtl5 docu K2).

Bert Geeraets blijft altijd op zoek naar nieuwe technieken. Als één van de eerste maakte hij gebruik van point-of-view camera’s in een tijd waarin de selfie stick nog moest worden uitgevonden. Hij pionierde met het maken van spectaculaire luchtbeelden met een cameradrone. Ook maakte hij al zeer snel gebruik van gehackte high bitrate “big chip” camera’s in combinatie met oude Carl zeiss-objectieven.

Bekijk hier test pov 2008.

Tijdens deze reis zal hij oude en nieuwe technieken gebruiken om het verhaal te vertellen. Zo zet hij zijn oude filmcamera’s in voor de fotografie maar gebruikt hij ook de nieuwste 360° VR-camera’s en een drone om de reis te filmen. Zo kunnen de thuisblijvers de reis voor een deel interactief meebeleven.

Bekijk hier een kleine selectie film en camera tests uit de vroege jaren in Pakistan.

Zijn passie voor het vak inspireert hem tot het blijven leren en experimenteren. “Het kan altijd mooier, verrassender, spannender. Het beeld is altijd in beweging”.

trio

Camera en montage werk van Bert Geeraets:

Documentaire De Woestijn bleef leeg uitgezonden door Andere Tijden bij de NPO regie: Job van der Zon, camera: Bert Geeraets en Joost Maas

Reef-trailer Film over de expositie Reef van de Chinese kunstenaar  Liu Ding in het Bonnefantenmuseum in Maastricht regie Paul Versteegen,camera: Bert Geeraets en Harm van Vught

K2 2008 Compilatie fatale K2 beklimming 2008. Montage en samenstelling Bert Geeraets, camerawerk Wilco van Rooijen

 

 

Bart Somers: Boetseren met smeedhamer, schilderen met snijbrander

Bart Somers is naast ijzer kunstenaar ook reiziger. Al vanaf begin jaren ’80 zwerft hij over de wereld en doet daar veel inspiratie op voor zijn kunst en projecten.

In ijzer kan hij zijn energie en fantasie kwijt. Alle indrukken en herinneringen uit zijn avontuurlijke leven zijn terug te vinden in zijn beelden. Van de zebra uit Afrika tot de rotstekeningen uit de Atacama woestijn in Chili.

Een plaat ijzer, vlak als een muntstuk, ligt voor een grote hydraulische pers en mijn snijbrander. Ik steek de snijbrander aan en mijn fantasie gaat langzaam over in werkelijkheid. Ik boetseer met de smeedhamer en schilder met mijn snijbrander.

Het is pure liefde voor het materiaal. Mooi om te zien hoe ijzer organische vormen kan aannemen. De zachtheid van een paardenneus kan hebben. En als je met je hand over de billen van mijn zebra gaat, voel je de rondingen van een stevige kont. Aan het einde van de dag heeft de vorm gewonnen van het ijzer. Mijn energie, bloed, zweet en tranen zijn het beeld geworden.’

www.somersteelart.com

Little Jane with little Cheeta 5RVS 5Caballo Monopiedra 50 cm-2girlpower 8K3_20913---